Au trecut mai mult de noua luni de cand port proteza oculara si am putut trage cateva concluzii despre aceasta.
In primul rand, am ajuns ca, cel putin 99% din timp, sa nu stiu ca port o proteza oculara. Asta inseamna ca intr-o zi ma gandesc, sau sunt constient ca port proteza oculara. Asta pentru ca nimic din ce simti sau ce se intampla in jurul tau nu iti aminteste de ea. Adica, daca apare un discomfort, un deranj cauzat de purtarea protezei oculare (precum cele pe care le voi descrie mai jos), el este ocazional. Doar pentru ca il voi descrie pentru informarea dumneavoastra, disconfortul reprezinta extrem de putin in economia concluziei pe care as vrea sa o trageti in urma parcurgerii acestei prezentari. Si ma refer aici atat la putinele momente in care a trebuit sa fac ceva sau sa ma comport altfel decat daca as fi fost un "binocular" cat si la felul in care am fost perceput de cei din jur sau la cum m-am simtit perceput de cei din jur.
Daca tot am mentionat acestea, sa detaliez. Imediat dupa ce am inceput sa port proteza oculara mi se parea ca cei din jur o observa. Fals. Pe tot parcursul celor noua luni nu m-am simtit nici macar o data privit - in sau inspre ochi - cu acea insistenta interogatorie pe care o mai intalnisem si o cunosteam. Chiar daca stiu cu siguranta ca cei doi ochi - cel bun si cel protezat - nu arata si nu se misca la fel, arata suficient de normal pentru cei din jur, astfel incat sa nu le atraga atentia. Pentru mine, cand am inteles asta, am considerat ca criteriul estetic a fost indeplinit si mi-a fost clar ca proteza mea oculara reprezinta un succes, cel putin din punct de vedere al esteticii.
Cu toate acestea - si acum ma voi referi la acel sub 1%- proteza oculara are are o mobilitate mica, mobilitatea sa limitandu-se la zona centrala si doar pe orizontala.
Adica, de exemplu, atunci cand ma uit in sus sau jus, irisul cu pupila desenate pe proteza oculara nu se ridica. Iar daca ma uit in stanga sau dreapta pana in extrema, pupila protezei oculare face doar jumatate de cursa. Mobilitatea limitata face ca, atunci cand privesc in extreme, directiile in care "privesc" cei doi ochi sa nu mai fie aliniate. De aceea evit sa privesc lateral cand sunt in apropierea unui privitor. Adica, de exemplu, daca interlocutorul meu este asezat langa mine intr-o parte, evit sa-l privesc lateral, piezis si prefer sa intorc capul complet sau, mai bine daca este posibil, ma intorc cu tot corpul catre cel de langa mine. Asa, stand fata in fata, linia de privire a mea se va afla in zona de mobilitate a protezei oculare. Iar daca totusi trebuie sa ma uit intr-o parte, intredeschid ochii (sau ochiul), ma uit - pentru scurt timp - cu ochii mijiti, intredeschisi, si in acest fel imperfectiunea este mai greu sesizabila. Cu timpul acest comportament, gesturile, mi-au intrat in obisnuinta si le fac aproape automat, pentru comfortul meu si al interlocutorului.
Situatii particulare
Au existat si cateva ocazii in care purtarea unei proteze oculare s-a facut simtita.
- La Frig: cu toate ca am fost la ski si n-am avut nici o problema, s-a intamplat ca iarna, cand mergeam pe afara la circa minus 5 grade, cu vant moderat, sa simt proteza oculara ca fiind rece.
Este firesc ca un corp strain, la fel ca o bratara metalica, sa se simta rece cand mediul este asa. Senzatia era ca pleoapei corespunzatoare ii este frig si ca nu-i place deloc sa clipeasca. Asa ca am mers mai departe cu ochiul inchis, cu pleoapa lasata peste proteza oculara.
- La mare si la piscina: un episod interesant cu o concluzie clara. Vara am facut baie in mare si piscina. Si cum intervalul meu uzual de igienizare este de doua-trei zile, s-a dovedit un interval prea mare in conditii de facut baie in apa tulbure. M-am trezit cu o secretie abundenta incat nici n-am putut purta proteza cateva ore. Mi-am pus picaturi imediat (si am continuat cateva zile) si a tercut imediat. Insa concluzia trasa de mine este ca daca ma scufund cu capul in mare sau piscina trebuie dupa aceea rapid sa fiu sigur ca in spatele ei, in ochi, nu ramane nimic care sa provoace neplaceri. Sau, daca nu e musai, sa nu intru cu capul la fund.
- Tot la mare, dar si cu alte ocazii - praful / nisipul / particule. Un mediu plin cu particule, cum este pe plaja, necesita atentie. Ma refer la ochelari de soare sau de protectie care sa impiedice intrarea particulele in ochi dar si la igienizarea de dupa. Este de retinut urmatorul fapt: cand intra o particula (praf, nisip, o geana, etc.) intr-un ochi normal, avem un mod natural de evacuare a acesteia; ochiul lacrimeaza si particula se indreapta spre coltul ochiului dinspre nas, de unde o indepartam. La un ochi protezat exista posibilitatea ca particula respectiva sa ajunga in spatele protezei, si de acolo nu iese singura sau usor.
Igiena
Purtatorul de proteza oculara are indatorirea de a se ingriji de ea periodic. La mine perioada este de 2-3 zile, cateodata 4 sau 5. Insa in cazuri particulare, oricand am nevoie sau imi vine.
Scoaterea protezei oculare e simpla. La mine este vorba de ochiul drept. In fata unei oglinzi, cu mana dreapta ridic putin pleoapa iar cu unghia aratatorului mainii stangi desprind proteza introducand-o sub marginea inferioara a protezei. Proteza oculara aluneca pe sub pleoapa si ajunge in palma mainii drepate. Intreaga operatiune o fac deasupra unei mese pe care pun un servet sau prosop curat pentru ca nu e garantat ca prind proteza cand iese. Sunt sigur ca altii procedeaza si in alte moduri, exista si o ventuza speciala pentru scoaterea protezei. Proteza oculara se spala cu apa si putin sapun, ochiul se clateste, se spala. Apoi proteza oculara se pune la loc. La fel, in fata oglinzii se identifica pozitia ei corecta (susul in sus, josul in jos, etc) si se introduce pe sub pleoapa superioara, de jos in sus, se impinge cu degetul in sus pana cand pleoapa inferioara se poate aseza si ea peste proteza. Asta e tot. Intregul proces dureaza 2-3 minute, cam cat un spalat pe dinti.
Alte chestii despre proteza oculara
- Evident, daca nu este deja evident, proteza se poarta continu, cand dormi, cand nu dormi, cand faci efort, sari, dansezi, alergi, etc. nu iese singura neprovocata.
Insa sa nu va frecati, scarpinati sau apasati sub ochi ! Asta e o ocazie pentru proteza sa iasa. Daca vreti sa faceti ceva (sa va stergeti, sa va scarpinati, etc) trebuie sa o faceti controlat. O proteza oculara acrilica este foarte usoara si de aceea atat inertia ei este infima si efortul pleoapelor de a o tine este minuscul.
- Ochiul protezat produce mai multe secretii decat un ochi natural, lucru natural avand in vedere ca proteza e, in fond, un corp strain ce nu are cum sa fie la fel de neted ca un ochi normal, si contactul ochiului si al pleoapei cu ea stimuleaza aceste secretii. Secretiile se pot strage la colturile ochiului si le putem indeparta de acolo usor. Atentie insa, daca sunt uscate - cum este cazul de exemplu dimineata - nu trebuie sa le indepartam simplu cu degetul pentru ca ne vom zgaria pielea de la colturile ochiului. Trebuie sa ne clatim ochiul sau, cel putin, sa ne umezim degetul inainte. Se poate intampla ca secretiile sa fie pur si simplu PE proteza oculara, nu la coltul ochiului. La fel, ne putem clati cu apa sau, cu mana spalata, evident, le putem indeparta, agata, cu degetul. Pentru ca nu le simtim, ele pot fi prezente si chiar vizibile. De aceea, inainte de o intalnire ma uit in oglinda si chiar am in geanta o oglinjoara ca sa ma pot verifica atunci cand am nevoie.
- Disconfort : am remarcat ca seara tarziu, daca am stat in fata unui ecran mai mult timp in fata unui ecran (TV sau PC) am senzatia de "ochi uscat". Nu cred ca e ceva deosebit, si fara proteza, daca faci exces de computer ti se poate intampla asta
- Ochelari de protectie / de soare : ori de cate ori am ocazia port astfel de ochelari. Daca trebaluiesc port ochelari transparenti, clari, de protectie, de la raionul de protectia muncii in magazinele specializate. Tot de acolo se pot cumpara si cei de soare, costa 10-15 lei, arata ca de Matrix si isi fac treaba, imi protejeaza ambii ochi. Pentru doamne si domnisoare, bineinteles, moda are insa alta opinie despre forma si utilitate.
Ar mai fi poate multe aspecte, de detaliu, dar ma opresc aici cu expunerea. Imi puteti adresa orice fel intrebare la rubrica "Contactati-ne" si voi raspunde pe cat ma pricep si cat de repede am ocazia.